Michaels Ave

An exisiting house on a sloping site is to be removed and four new 3 or 4 bedroom dwellings built in its place. Where the old house failed to capitalise on the connection with the neighbouring park and views, these new units will make the most of what the site has to offer; an elevated living space with northern views over the park.

Although zoned Mixed Housing Suburban, the design cleverly ducks and cuts to allow 3 stories to work under the allowable building envelope. The ground floor contains the main entry, a single garage with internal access, bathroom, laundry, and guest bedroom. All of the main living requirements are situated on the first floor with the kitchen operating as the link between the living and dining areas, and a generous scullery with guest bathroom tucked away to one side. The top floor is setback to reduce the overall form of the building and includes the remaining bedrooms and bathroom.

Large sliding doors on the northern elevation slide behind the fixed timber screen to open the living space up to the elements, while a private courtyard at the rear of each dwelling encourages a more intimate setting.

The buildings employ a simple palette of black metal, black joinery, natural timber cladding, vertical timber screens, and lightweight concrete panels.